فرآیند تولید کفش

شاید افراد زیادی به فکر ایجاد تولیدی کفش باشند ولی در این مورد اطلاعات کافی نداشته و این فعالیت را به خوبی نمیشناسند ما در این قسمت سعی می کنیم تا با اطلاعاتی که گرد هم آوردیم تصویری کلی از این فعالیت را ارائه نماییم. ابتدا دو روش برای تولید کفش را مورد بررسی قرار خواهیم داد. یکی از راه ها سیر کلی تولیدات به صورت صنعتی و دیگری جزیی تر و نیمه صنعتی در قالب یک فعالیت سنتی تر بیان شده است. این مطالب به درک پایه ی تولید این محصول کمک می کند .

راه اول:
 راه اولی که برایتان شرح می دهیم کلیات صنعتی تولید یک کفش می باشد و فقط جهت آشنایی کلی با سیر صنعتی تولید کفش است.

نواحی کلی و پایه ی یک کفش

یک کفش از قسمت های مختلفی همچون زیره ، رویه، پاشنه ها ، تخته کفش ،کفی قابل تعویض و لایه میانی تخته و کفی تشکیل شده است که اصلی ترین قسمت های هر کفش به حساب می آیند. البته یک کفش ممکن است قسمت هایی بیشتر از موارد ذکر شده داشته باشد که در گروه طراحی کفش قرار میگیرند نه قسمت های اصلی .
حال به تشریح این قسمت ها می پردازیم
زیره کفش (sole): به قسمت پایینی کفش می گویند که در بردارنده تخته ، کفی و لایه ی میانی می باشد.
تخته کفش: این قسمت از کفش تماس مستقیم با زمین دارد که متناسب با هر کفشی ، نوع آن متفاوت می شود.
لایه ی میانی قسمت زیرین: این قسمت ، میان تخته و کفی کفش قرار می گیرد که وظیفه آن جذب شک می باشد. این قسمت رابطه ی مستقیمی با نوع کفش دارد. به کار بردن این ناحیه به تولید کننده بستگی دارد ، حتی می توان آن حذف نمود و وظیفه ی آن را به تخته کفش واگذار کرد.
کفی کفش: به پایین فضای داخلی یک کفش می گویند که با کف پا تماس دارد. کفی کفش را می توان قابل تعویض یا غیر قابل تعویض تولید کرد. کفی کفش برای راحتی ، سلامتی و موارد دیگر مانند کنترل بو ، رطوبت و ظاهر کفش ، به ساختمان یک کفش افزوده شده است.
پاشنه: در قسمت تحتانی یک کفش(عقب) پاشنه آن قرار میگیرد که معمولا جنس آن با تخته کفش همسان است و هدف آن می تواند بلند قد نشان دادن فرد باشد. یا مسطح نمودن آن برای راحتی و کار های عملی پا (مانند رقص یا پیاده روی) .
رویه : رویه ی یک کفش قسمت های بالایی یک کفش است که پا را در کفش نگاه می دارد . به دلیل دید مستقیم ،طراحی و دیزاین روی این ناحیه با نوع کفش رابطه دارد. رویه ی یک کفش ماهیت یک کفش را نمایان می کند و با دادن طرح های رویه ، به جذابیت آن کمک می کند. ساقه ی یک کفش در قسمت بندی اصولی یک کفش ، جزیی از رویه به حساب می آید.

 پروسه تولید کفش

تولید یک کفش از چهار مرحله در قالب یک مسیر پیشرفته پیروی می کند که عبارت است از برش اجزا ، قسمت ماشینکاری (دوخت و ..) ، ساخت و شکل دهی اجزا و تکمیل اجزا (سرهم کردن) و محفظه کفش. برای روشن تر شدن این مراحل آن ها را تک به تک شرح داده ایم.

قسمت برش کفش:

در این مرحله ، قطعات و اجزا رویه کفش با لوازم مخصوص (کاتر ، چاقوی مخصوص و ..) ساخته می شود که می توان به آن شکل های مورد نیاز را داد. این کار احتیاج به مهارت بالایی دارد که متحمل پرت زیادی نشود. البته رویه ی یک کفش انواع مختلفی دارد که ما شکل ساده آن که در کفش هایی با رویه ی ساده مورد استفاده قرار می گیرد را بازگو گردیم.

 قسمت ماشینی تولید کفش :

در این مرحله از تولید، قطعات جزیی توسط دستگاه های حرفه ای مرتبط جهت تکمیل رویه با هم دوخته می شوند . اول روی یک دستگاه تخت به هم وصل می شوند و سپس از فرم صاف خود به وسیله دستگاه ، به حالت سه بعدی تغییر می یابند و سوراخ بندها طبق سفارش ، به ترتیب روی آن ایجاد می گرددو

سرهم کردن:

در این قسمت اجزا ساخته شده توسط یک قالب ، به شکل پا در می آید. اجزا مربوط روی قالب سوار شده و طی چندین عملیات به هم متصل می گردند.

قسمت تکمیل

در این قسمت متناسب با نوع کفش ، اضافات هرس می شوند و برای دادن جذابیت ، رنگآمیزی ،واکس و پولیش می شوند

 تولید کفش ( چرم مردانه )

تولید کفش به صورت جزیی تر و بومی تر ارایه شده.این نمونه راهیست که برای تولیدات نیمه صنعتی کفش های چرمی استفاده می گردد و بیشتر نگاهی تجربی به سیر تولید دارد. در این قسمت سیر تولید کفش ( چرم مردانه) به صورت ساده تری تشریح شده است .
فرآیند تولید کفش

 نواحی جزیی تر

(موارد زیر نسبت به راه بالا جزیی تر و متناسب با نمونه می باشد)
رویه
تخت بیرونی
کفی
نوار مغزی: باریکهٔ چرمی نوارمانند که میان زیره و رویهٔ کفش دوخته می‌شود.
لایه میانه: میان کف و زیره کفش چسبانده می‌شود.
پاشنه
 زیرپاشنه‌ها
 زیرپاشنه‌های گتر
ساق‌پوش

مراحل تولید یک نوع از کفش (چرم مردانه)

مراحل تولید کفش تمام چرم مردانه شامل سه قسمت اصلی تولید پس لایی ( رویه )، تولید قطعات زیرین و مونتاژ نهایی می باشد که شرح مراحل تولید در ادامه ارایه می گردد.
برش اوله چرم رویه کفش: چرمهای مصرفی در سردست و لبه ها دارای یکنواختی بوده و برای استفاده در رویه کفش مناسب نمی باشد، برش اولیه توسط کاتردستی برای حذف زواید چرم انجام می گیرد.
برش قطعات رویه : برش قطعات رویه توسط فردی ماهر ، زبردست و با تجربه بوسیله پرس هیدرولیک و شابلونهای برش انجام می گیر. این شابلونها تیغه ای و دو طرفه هستند و با معکوس کردن شابلونها قطعات لازم برای لنگه مخالف کفش برش می خورد.
 اشبالت: چرم طبیعی دارای نا همگونی هایی در سطح خود می باشد که برای استفاده در تولید کفش باید سطح آن هموار گردد . به همین خاطر توسط ماشین اشپالت عمل مسطح سازی انجام می گیرد.
لویس : باید لبه های چرم و در نقاطی که روی آن دوخت و دوز انجام میگیرد نازک تر شود. این عمل توسط ماشین لویس انجام می گیرد.
 چسب زنی و لب تا ( چکش زنی ) قسمت هایی که روی آنها قرار است دوخته شود پس از لویس کاری توسط چسب روی هم قرار گرفته توسط چکش زنی محکم می شود . این امر جهت سهولت و بالا رفتن دقت دوخت ،انجام می گیرد.
دوخت : عمل دوخت قطعات با ماشین دوخت کف تخت و کفگرد انجام می شود.
عملیات تکمیلی : در صورت احتیاج دوخت، منگنه زنی و یا سوراخکاری تزئینی روی کفش در این مرحله انجام خواهد شد.
 برش اولیه چرم سنگین : این برش جهت حذف نقاط غیر قابل استفاده در قطعات کفی و پاشنه انجام می شود.
برش قطعات یرین: این قطعات (شامل کفی، پاشنه و زیره کفش ) توسط پرسور و شابلونهای تیغه ای برش داده می شوند.
اشپالت : دوباره عمل اشپالت برای همسطح شدن قطعات برش خورده مورد استفاده قرار میگیرد .
فرآیند تولید کفش
تهیه پاشنه : معمولاً پاشنه با توجه کوچکی قطعه از قسمتهای دورریز زیره کفش تهیه می گردد.
کارکشی: کارکشی عبارت کشیدن پس لایی و کفی روی قالب کفش و ثابت کردن آن توسط میخ و چسب می باشد.
میخ کشی: پس از خشک شدن چسب و ثابت شدن پس لایی و کفی روی قالب میخها کشیده می شود.
سمباده کف: محل اتصال زیره کفی و پس لایی نایکنواخت می باشد که توسط ماشین سمباده صاف می گردد.
پرسازی و زیره چسبانی: با پرکردن حفره و برآمدگی های موجود در محل اتصال زیره به رویه، زیره کفش توسط چسب به رویه می چسبد مواد پرکننده معمولاً شامل خرده چرم، خاک اره و چسب می باشد .
 در قسمت قوس پا و پاشنه یک قطعه چوبی یا فلزی تحت عنوان پل قرار می گیرد.
برش شیار: در این مرحله عمل برش شیار دوخت زیره به رویه روی زیره به عمق نصف ضخامت زیره انجام می گیرد. ضمناً اضافات زیره نیز حذف می گردد.
 قالب گیری و لبه برگردان شیار: در این مرحله ابتدا لبه شیار توسط ماشین مخصوص برگردانده می شود سپس قالب در می آید.
دوخت رویه به زیره: دوخت زیره به رویه توسط ماشین دوخت مخصوص انجام می گیرد.
لبه برگردان شیار: بعد از قرار گرفتن دوخت درون شیار و پس از چسب زنی شیار لبه شیار مجدداً به حالت اول برگردانده شده این عمل باعث حفظ نخ دوخت و عدم صدمه دیدن اتصال رویه به زیره خواهد گردید.
سمباده کناره زیره: توسط ماشین سمباده زن کناره زیره بعد از برش دستی پرداخت و شکل دهی می گردد.
 نصب پاشنه: پاشنه های برش خورده توسط میخ نصب می گردد.
سمباده اولیه پاشنه: برای فرم دهی عمل سمباده زنی پاشنه انجام می گیرد.
 پرداخت نهایی: در این مرحله کناره پاشنه و زیره توسط سمباده نرم پرداخت می شود.
واکس زنی و عملیات تکمیلی: در این مرحله عمل فرم دهی لبه های زیره و واکس رویه کفش انجام می گیرد.
نصب کُلچه: در قسمت پاشنه از طرف داخل کفش یک قطعه چرم استری به نام ” کلچه ” قرار می گیرد.
کنترل و جفت کردن کفش : پس از انجام کنترل نهایی و رفع عیوب کفشها جفت شده برای بسته بندی آماده می گردند.
بسته بندی کفشهای تولیدی ابتدا در یک کیسه پلاستیکی و سپس در جعبه مقوایی مخصوص کفش قرار گرفته نهایتاً هر ۱۲ عدد از جعبه های کفش تولیدی کنار هم قرار گرفته توسط تسمه بسته بندی نهایی انجام می گیرد.

۳.۲/۵ - (۸ امتیاز)