طرح تولید سوسیس و کالباس گیاهی

سوسیس و کالباس یکی از محصولاتی است که با وجود اینکه بسیاری طرفدار آن هستند، اما خانواده ها سعی می کنند که به دلیل ناسالم بودن این ماده آن را از سبد غذایی خود حذف کنند. تصاویری که از کارخانجات مجاز و غیر بهداشتی تولید کننده این محصول در شبکه های اجتماعی دست به دست می شود، نیز مزید بر علت می شود تا مشتریانی هم که این محصول را استفاده می کردند، دید منفی نسبت به آن پیدا کنند.

اصولا محصولات گیاهی به ویژه محصولاتی مانند سوسیس و کالباس گیاهی به عنوان یک محصول جدید و در واقع پدیده ای جدید در سبد مصرفی خانوار ایرانی محسوب می شود و به نظر می رسد که اگر بخواهیم محصولات را از نظر چرخه عمر محصول مورد ارزیابی قرار دهیم، سوسیس و کالباس گیاهی در ابتدایی ترین مرحله یعنی مرحله معرفی قرار دارد.

اگر از نظر ذائقه مخاطب نیز به این قضیه بنگریم، باید تاکید کنیم که بخش عمده ای از مصرف کنندگان ایرانی نه تنها با محصولات گیاهی و ارگانیک بیگانه اند، بلکه سوسیس و کالباس را محصولی کاملا گوشتی می دانند و محصول گیاهی آن برای شان بیگانه و حتی عجیب خواهد بود. از سوی دیگر از زاویه دید افراد حساس به سلامتی نیز محصولات سوسیس و کالباس در ردیف محصولات مضر محسوب می شود. از این رو برای معرفی محصول و حرکت به سمت مرحله رشد محصول با دو مخاطب کاملا متفاوت و بعضا در تضاد مواجهیم که پاسخ به نیاز و اقناع ذهنی مخاطب و تبدیل آن به مشتری یا خریدار را دچار چالش جدی می کند.

در دنیای امروز که انواع آلودگی ها و مواد افزودنی مضر، سلامت غذایی شهروندان را به خطر انداخته است، تب رونمایی از انواع مواد به اصطلاح گیاهی و ارگانیک، بازار صنایع غذایی کشور را فراگرفته است و به نظر می رسد محصولات گیاهی بتواند از جایگاهی خوبی در بازار برخوردار باشد. هرچند از آنجا که هنوز از جنبه اعتماد و نیاز مصرف این گونه محصولات در جامعه ایرانی در اولویت قرار ندارد، راه دشواری برای این طرح متصور هستیم. از نظر مزیت رقابتی، در مرحله معرفی محصول امکان قضاوت قطعی وجود ندارد ولی می توان قرار گرفتن محصولات گیاهی در دسته بندی محصولات سالم و البته ارزان قیمت تر نسبت به محصولات پروتیینی گوشتی را از جمله مزایای رقابتی اولیه دانست که درصورت قرارگرفتن این مزیت ها در کنار یک برنامه ترفیع و ترویج مناسب، زمینه حرکت به سمت مرحله رشد فراهم خواهد آمد.

مواد اولیه مصرفی و ماشین‌آلات تولید سوسیس گیاهی

یکی از مزیت‌هایی که این صنعت برای صاحبان آن در کشور ما دارد سهولت دسترسی به مواد اولیه به علاوه ماشین‌آلات مورد نیاز این صنعت است، در واقع اصلی‌ترین مواد اولیه سوسیس‌ها و کالباس‌های گیاهی بیشتر غلات و سویا است که در آن علاوه بر این مواد، از طعم دهنده ها و چاشنی‌ها نیز استفاده شده است. این محصول در واقع ترکیبی از خمیرپایه گیاهی، پاپریکای رنگی، قارچ، هویج، کلم بروکلی، گل کلم، زیتون و ذرت و… است. طعم آن شبیه به محصولات گوشتی می باشد. با اینکه محتوا سبزیجات است، اما خمیر پایه طعمی مشابه با فرآورده های گوشتی دارد و در کنار آن می توانند طعم سبزیجات را نیز حس کنند.

درخصوص مراحل تولید سوسیس و کالباس هم باید بدانید که در کارخانه ابتدا گوشت را چرخ کرده، سپس دیگر مواد تشکیل‌دهنده را به گوشت اضافه می‌کنند و توسط همزن آن را یکنواخت کرده و سپس خمیر حاصل را توسط دستگاه‌های پرکن روکش کرده و به فرم دلخواه در می‌آورند. در نهایت مواد توسط هوا خشک، پخته یا دودی می‌شوند و به مرحله بسته‌بندی می‌روند که در تمام این مراحل دستگاه‌ها و ماشین‌آلات مورد استفاده در انواع داخلی و خارجی آن در دسترس است.

کارشناسان این حوزه به علاوه تولیدکنندگان در این صنعت معتقدند ایران ظرفیت‌های بسیاری برای افزایش سرمایه‌گذاری در این حوزه را داشته و میزان سرانه مصرف ما با سرانه استاندارد جهانی اختلاف بسیاری دارد و همین مسئله یکی از مهم‌ترین پتانسیل‌های ورود به این حوزه است اما نخستین کاری که باید انجام شود فرهنگ‌سازی در این حوزه توسط رسانه‌ها و دولت به علاوه تولیدکنندگان است، به‌گونه‌ای که بی‌اعتمادی به این محصولات از بین رفته و مردم به سمت این محصولات رو بیاورند. البته پیش از این کار باید نظارت بیشتر و سخت‌گیری‌های لازم صورت گرفته و از تولیدات زیرزمینی و غیر‌استاندارد جلوگیری شود، در صورت اجرایی شدن موارد فوق ورود به این حوزه می‌تواند بسیار درآمدزا باشد.

طرح تولید سوسیس گیاهی از سویا

درخصوص سرمایه‌های مورد نیاز در این صنعت برای ظرفیت تولید سالیانه ۸۴۰۰ تن انواع سوسیس و کاالباس و ژامبون گیاهی، دو بخش اصلی سرمایه در گردش به علاوه سرمایه ثابت مدنظر است که درخصوص مبلغ سرمایه در گردش، دو فاکتور اصلی «میزان تولید» به علاوه «نوع و کیفیت محصول» در محصول است که سرمایه در گردش را متغیر می‌کند. در مجموع با در نظر گرفتن میزان یک هزار تن تولید در سال، شما به حدود ۳.۵ میلیارد تومان سرمایه ثابت برای خرید ماشین‌آلات، تجهیز و راه اندازی کارخانه نیاز دارید. به علاوه حدود ۵۰۰ میلیون تومان هم سرمایه در گردش برای این میزان تولید نیاز است.

طرح مورد بررسی در زمینه تولید سوسیس با منشا گیاهی با ظرفیت۸۴۰۰ تن در سال و به صورت دو نوبت کاری ۸ ساعته درروز و ۳۰۰ روز کاری در سال می باشد. طرح فوق در زمینی به مساحت ۵۴۰۰ متر مربع و زیربنایی در حدود۲۱۰۰ متر مربع احداث می گردد.

خلاصه بررسی فنی، مالی و بازار طرح تولید سوسیس گیاهی

پیش بینی ظرفیت و ترکیب تولید : ۸۴۰۰ تن
مساحت زمین: ۵۴۰۰ متر مربع
تعداد و ترکیب نیروی انسانی طرح تولید سوسیس گیاهی از سویا: ۲۸ نفر
ابعاد اقتصادی طرح تولید سوسیس گیاهی
قیمت ماشین الات وتجهیزات طرح تولید سوسیس گیاهی از سویا: ۱۴۶۰۰ ریال
برآورد سرمایه گذاری ثابت : ۳۶۵۰۰ میلیون ریال
ارزش خالص دارایی:۴۳۰۰۰ میلیون ریال
نرخ بازدهی طرح:۴۰ درصد

۳.۷/۵ - (۴ امتیاز)