صابون

طرح تولید صابون

براساس آمار موجود سرانه مصرف صابون در کشورمان نزدیک به یک کیلوگرم در سال است که در برخی موارد از کشورهای دیگر بالاتر است که به اعتقاد کارشناسان این نکته بیانگر اهمیت بهداشت در جامعه ایران زمین است.(طرح تولید صابون)اما آیا واقعا تا به امروز از خودتان پرسیده اید وقتی یک قالب صابون از فروشگاه خریداری می کنید چه گردش مالی یا سرمایه گذاری مشخصی برای تولید آن وجود دارد؟ یا اینکه مراحل و شرایط تولید آن چگونه است؟ در این گزارش در گفت وگو با جمشید فروزش، دبیر انجمن صنایع تولیدکنندگان بهداشتی و آرایشی کشور به روند تولید، سرمایه اولیه برای راه اندازی خط تولید و وضعیت بازار مصرف و خریدوفروش این کالای بهداشتی پرداخته ایم.

وضعیت تولید صابون در ایران

به طور کلی تولید صابون در ایران زمین به شکل نیمه صنعتی و قدیمی بیش از ۹۰سال قدمت داشته و در بخش تولید صنعتی ۶۰ سال تجربه تولید داریم.
اکنون براساس آمار و اطلاعاتی که در اختیار داریم حجم مصرف سالانه صابون در ایران رقمی نزدیک به ۶۰ هزار تن است که به دلیل افزایش تولید مایع دستشویی و شامپو بدن در حال کاهش است. هرچند نباید فراموش کنیم این روند در سراسر جهان کاملا طبیعی بوده است. در کشورهای توسعه یافته دقیقا این روند تکرار شده و نشان از ضعف این صنعت نیست.
درحال‌حاضر حدود ۲۲۰ واحد تولیدی در زمینه مواد شوینده فعال هستند، که البته حدود ۷۰ تا ۸۵ درصد تولید در اختیار ۱۵ واحد صنعتی بزرگ است و بقیه توسط واحدهای کوچکتر تولید می‌شود که تنها نقطه‌ضعف واحدهای کوچک، نبود ماشین‌آلات مدرن و سرمایه کافی برای تولید انبوه است.
تولید مواد اولیه مورد نیاز این صنعت در شرایط مطلوبی قرار دارد و درحال‌حاضر حدود ۸۵ درصد از مواد اولیه در داخل تولید و بقیه از خارج کشور تامین می‌شود.
صنعت مواد شوینده و بهداشتی یکی از صنایعی است که ظرفیت بسیار بالایی برای تولید دارد و غیرفعال ماندن این ظرفیت‌ها جز خواب سرمایه و افزایش قیمت تمام‌شده برای تولیدکنندگان نتیجه دیگری نخواهد داشت؛ در صورتی که با یک برنامه‌ریزی درست برای گسترش بازارهای صادراتی می‌توان این ظرفیت عظیم بدون استفاده را فعال کرد.
تعداد واحدهای تولیدی بزرگ و متوسط صابون ایران شش واحد است که این تعداد تولیدکننده صنعتی اکنون سهم قابل توجهی از تولیدات بازار را به خود اختصاص داده اند و سایر تولیدکنندگان به صورت کارگاهی و کاملا سنتی مشغول به ارائه محصولات خود به بازار هستند و تولیدکنندگان مطرح به ترتیب میزان سهم از بازار عبارتند از شرکت پاکسان، شرکت گلتاش، شرکت یونیلیور، شرکت داروگر، شرکت بهداد و شرکت پاکنام.
با بررسی های انجام شده به نظر میرسد در حال حاضر بازار این کالای بهداشتی اشباع شده است. تا جایی که ظرفیت تولیدی تولیدکنندگان هم در همه شیفت های کاری خود مشغول نیستند. اما لازم است اگر فردی طرحی برای سرمایه گذاری دارد با توجه به میزان مورد نظرش از تولید، در این بازار ابتدا تحقیق کرده و سپس برای ورود برنامه ریزی کند.

بخش های مختلف کارخانه تولید صابون

بخش های مختلف یک کارخانه تولیدی صابون به صورت صنعتی عبارت است خطوط تولید، خطوط بسته بندی، فضای انبار و سالن تولید و در نهایت ساختمان های اداری که همه این موارد دقیقا براساس میزان تولید و نوع تولید طراحی خواهند شد.
روش های تولید صابون را به طور کلی میتوان به دو بخش عمده یعنی پخت پیوسته و دیگ پخت (سنتی) تقسیم بندی کرده. در ایران کل تولید به روش دیگ های پخت انجام می شود و تنها دو خط تولید پیوسته آن هم غیرفعال داریم که یکی در خرمشهر و دیگری واحد بسیار کوچکی در شرکت پاکنام است.
خطوط تولید پیوسته دارای امتیازهای قابل توجهی در تولید صابون هستند که مهم ترین آن یکنواختی در محصول نهایی به دلیل شرایط خاص تولید این خطوط است و این امتیاز می تواند در جلب نظر مشتریان بسیار تاثیرگذار باشد.

وضعیت بازار صابون

اکنون بازارهای صادراتی صابون کشورمان بسیار محدود است و بیشتر در کشورهای افغانستان، آسیای میانه و در حد بسیار محدودی در عراق بازارهای صادراتی را به خود اختصاص داده ایم. این درحالی است که تقریبا ۷۰درصد از صابون های صادراتی هم مربوط به صابون های رختشویی یا همان صابون های قهوه ای رنگ نوستالژیک است.
اگرچه لازم به یادآوری است که از لحاظ تکنولوژی تولید و همچنین دستگاه های نصب شده هیچ تفاوتی با خطوط تولید روز دنیا نداریم و امکانات تولیدی قابل توجهی اکنون در کشورمان وجود دارد. به عنوان مثال امروز دومین تولیدکننده بزرگ جهان که در زمینه تولید صابون های لایه بردار فعالیت می کند یعنی شرکت یونی لیور در ایران حاضر است.

سرمایه مورد نیاز جهت اخداث کارخانه تولید صابون

سرمایه مورد نیاز برای احداث یک کارخانه تولید صابون با روش پیوسته حداقل ۵میلیون یورو است. این رقم سرمایه گذاری برای کارخانه ای است که تصمیم دارد در ساعت ۶تن صابون با روش یادشده تولید کند، اما همان طور که قبلا نیز اشاره شد اکنون بازار در حالت اشباع قرار گرفته و این حجم سرمایه گذاری به دلیل نبود سهم بازار توجیه اقتصادی ندارد.
میزان سرمایه مورد نیاز برای احداث کارگاه های سنتی بسیار پایین تر از ارقام یاد شده است و شاید برای تولید صابون به روش های سنتی با ۱۰۰میلیون تومان هم بتوان فعالیت را آغاز کرد ولی این ارقام فقط برای تولید سنتی در کارگاه های کوچک است.

فرآیند اخذ مجوزهای لازم جهت تولید صابون

اگر سرمایه گذاران درنظر داشته باشند که به صورت صنعتی تولید کنند، باید با استفاده از طرح های توجیهی ابتدا به وزارت صنعت، معدن و تجارت مراجعه کرده و پس از آن با دریافت مجوزهای مختلف محیط زیست، وزارت بهداشت و. . . نسبت به احداث کارخانه اقدام کنند. اما اگر فردی تصمیم به سرمایه گذاری در تولید سنتی داشته باشد روند کار کمی متفاوت و ساده تر است چون در این نوع سرمایه گذاری باید به صورت صنفی عمل کرد و مدارک مورد نیاز کمتر از نمونه صنعتی خواهد بود ولی همواره مدارک و گواهی نامه های بهداشتی در اولویت کار است.

Soap production line

کد آیسیک مرتبط با طرح تولید صابون

کد آیسیک مخفف International Standard Industrial Classification (سیستم بین المللی طبقه بندی استاندارد صنایع) است. کد گذاری به عنوان روش ساده و دقیق برای تعیین هویت کالا، قطعات ، مدارک و اموال ، سالها است که در سطح شرکت ها و زنجیره های تأمین مورد استفاده قرار می گیرد.
با توجه به بررسی های انجام شده کد آیسیک طرح تولید صابون به شرح جدول ذیل می باشد.

نام محصول
Product Name
کد آیسیک
صابون سنتیTraditional soap۲۴۲۴۴۱۲۳۰۲
صابون رخت شوییLaundry soap۲۴۲۴۴۱۲۳۰۳
صابون بچهBaby soap۲۴۲۴۴۱۲۳۰۴
صابون سایندهAbrasive soap۲۴۲۴۴۱۲۳۰۵
صابون سختHard soap۲۴۲۴۴۱۲۳۰۶
صابون کاغذیPaper soap۲۴۲۴۴۱۲۳۰۷
صابون آرایشیCosmetic soap۲۴۲۴۴۱۲۳۰۸
صابون مایعLiquid soap۲۴۲۴۴۱۲۳۱۶
صابون خمیریSoap paste۲۴۲۴۴۱۲۳۱۷
صابون صنعتیIndustrial soap۲۴۲۴۴۱۲۳۱۸
صابون حمام و دست شوییBath soap۲۴۲۴۴۱۲۳۰۹
صابون دست شوییSoap۲۴۲۴۵۱۲۳۱۰
صابون حمامBath soap۲۴۲۴۵۱۲۳۱۱
صابون گلیسیرینهGlycerin soap۲۴۲۴۴۱۲۳۱۲
صابون گلیسیرینه ویتامینهGlycerin soap( contain vitamin)۲۴۲۴۵۱۲۳۱۳
صابون گلیسیرینه معمولیGlycerin soap۲۴۲۴۵۱۲۳۱۴
صابون گلیسیرینه با عصاره گیاهیGlycerin soap with  Herbal extracts۲۴۲۴۵۱۲۵۵۷
صابون گلیسیرینه حاوی روغن های طبیعیGlycerin soap with natural oil۲۴۲۴۵۱۲۵۵۹
صابون گلیسیرینه بچهBaby Glycerin soap۲۴۲۴۵۱۲۵۵۸
صابون طبی (به جز گیاهی)Medical soap (exept herbal soaps)۲۴۲۴۴۱۲۳۱۹
صابون گوگردیSulfur soap۲۴۲۴۵۱۲۳۲۰
صابون سالیسیلیک اسیدSalicylic acid soap۲۴۲۴۵۱۲۳۲۱
صابون حاوی ویتامین*۲۴۲۴۵۱۲۵۵۶
صابون ضدعفونی کننده*۲۴۲۴۵۱۲۵۶۴
صابون آنتی باکتریال*۲۴۲۴۵۱۲۵۶۵
صابون اسکراب و لایه بردار*۲۴۲۴۵۱۲۵۶۶
صابون حاوی زینک اکساید*۲۴۲۴۵۱۲۵۶۷
صابون حاوی بیزواکس*۲۴۲۴۵۱۲۵۶۸
صابون با عصاره گیاهیHerbal soap۲۴۲۴۴۱۲۳۲۲
صابون تری کلوزانTriclosan soap۲۴۲۴۵۱۲۳۲۳
صابون مایع*۷۴۹۵۴۱۲۴۶۱
صابون جامد*۷۴۹۵۴۱۲۴۶۰
انواع صابون حاوی نانو ذرات*۲۴۲۴۴۱۲۶۰۳
انواع صابونTypes of soap۲۴۲۴۳۱۲۳۰۱

 

کد تعرفه گمرکی مرتبط با طرح تولید صابون

تعرفه یا به عبارت دیگری(TARIFF) یک نوع معیار رقمی و یا عددی می باشد برای شناسی و تعیین جایگاه کالا در ترخیص کالا .
تعرفه گمرکی میزان حقوق ورودی قابل پرداخت برای ورود کالا می باشد.تعرفه گمرکی در بستر تاریخ مبتنی بر سیستم و روش های خاصی از قبیل اداره گمرک،آمار،حمل و نقل،بیمه و غیره طراحی و مورد استفاده قرار می گیرد.

نام محصولProduct Nameکد تعرفه گمرکی
صابون سنتیTraditional soap۳۴۰۱۱۱۹۰
صابون رخت شوییLaundry soap۳۴۰۱۱۱۵۰
صابون بچهBaby soap۳۴۰۱۱۱۳۰
صابون سایندهAbrasive soap۳۴۰۱۱۱۹۰
صابون سختHard soap۳۴۰۱۱۱۹۰
صابون کاغذیPaper soap۳۴۰۱۲۰۹۰
صابون آرایشیCosmetic soap۳۴۰۱۱۱۹۰
صابون مایعLiquid soap۳۴۰۱۲۰۱۰
صابون خمیریSoap paste۳۴۰۱۲۰۹۰
صابون صنعتیIndustrial soap۳۴۰۱۲۰۲۰
صابون حمام و دست شوییBath soap۳۴۰۱۱۱۱۰
صابون دست شوییSoap۳۴۰۱۱۱۱۰
صابون حمامBath soap۳۴۰۱۱۱۱۰
صابون گلیسیرینهGlycerin soap۳۴۰۱۱۱۲۰
صابون گلیسیرینه ویتامینهGlycerin soap( contain vitamin)۳۴۰۱۱۱۲۰
صابون گلیسیرینه معمولیGlycerin soap۳۴۰۱۱۱۲۰
صابون طبی (به جز گیاهی)Medical soap (exept herbal soaps)۳۴۰۱۱۱
صابون گوگردیSulfur soap۳۴۰۱۱۱
صابون سالیسیلیک اسیدSalicylic acid soap۳۴۰۱۱۱
صابون با عصاره گیاهیHerbal soap۳۴۰۱۱۱۹۰
صابون تری کلوزانTriclosan soap۳۴۰۱۱۱۹۰
انواع صابونTypes of soap۳۴۰۱

 

وضعیت واحد های فعال طرح تولید صابون

در طرح تولید صابون تعداد ۳۸۴ واحد فعال با ظرفیت تولید ۴۲۲۸۹۲ تن میباشد.

آمار صادرات صابون در بازارهای جهانی

امروزه صادرات صابون مرغوب با قیمت سازی های مطلوب به تمامی کشورهای همسایه رشد زیادی داشته است و صادرات میلیاردی انجام می شود. از آنجایی که صابون جز محصولات مصرفی و بهداشتی است حساسیت روی صابون مرغوب زیاد بوده و این نیز در صادرات محسوس تر است. بنابراین باید توجه بیشتری در تولید آن شود و سطح کیفی آن را بالا برد.
لازم به ذکر است که همه ی محصولات رابه طور دقیق و جزئی نمی توان بررسی کرد و به همین علت گروهی از کالا ها را که مرتبط با کالای مورد نظر شما است، تحلیل و بررسی میکنیم تا استعداد های بازار محصول منتخب را در مناطق مختلف دنیا بشناسیم.
تمام گزارشات زیر براساس آنچه تا پایان سال ۲۰۱۸ میلادی در گمرکات اظهار و ثبت شده، درج شده است.
تلاش بر این است که با مطالعه این گزارشات فضای تجاری محصول مدنظرتان را بهتر بشناسید و با آگاهی بیشتر اسباب نتیجه گیری قوی تر را برای تجارت خود فراهم آورید.

وضعیت بازار جهانی

آمار صادرات صابون

هدف شناسایی رقبا کار در بازار جهانی است.
رقم کل صادرات: ۳,۵۷۵,۶۸۸,۰۰۰ دلار
میزان رشد پنج ساله ارزش هر واحد: ۰ درصد
میزان رشد یکساله ارزش هر واحد: ۵ درصد
میانگین فاصله از کشور وارد کننده: ۳,۵۴۰ KM

آمار واردات صابون

هدف شناخت متقاضیان و پتانسیل ها در بازار جهانی است.
رقم کل واردات: ۳,۴۶۲,۶۰۵,۰۰۰ دلار
میزان رشد پنج ساله ارزش هر واحد: ۱ درصد
میزان رشد یکساله ارزش هر واحد: ۷ درصد
میانگین فاصله از کشور صادر کننده: ۳,۶۰۶ KM

نمودار صادرکننده ها

نمودار میله ای زیر، نشان دهنده ی رتبه و حجم صادرات کشور های جهان است.

صابون
نمودار وارد کننده ها و میانگین فاصله از مبدا

هرچه دایره ها به سمت بالاتر باشند گویای این است که فاصله ی کشور واردکننده تا محل تامین آن بیشتر است به عبارتی شعاع فاصله ای که میتوانیم در آن فعالیت کنیم بیشتر است.
اگر خط عمودی این نمودار زیر ۲ الی ۳ هزار کیلومتر را نشان بدهد یعنی حمل و نقل و تامین کننده کالای مورد نظر بسیار مهم و موثر می باشد پس راهکارهای حمل و نقلی را باید بررسی کرد.
تامین برخی از کالاها محدود به کشورهای خاصی است لذا تامین آن از کشورهای دورتر انجام میشود و به علت ارزش زیاد آن محصول حمل و نقل در آن مطرح نیست.

صابون
ایران تا شعاع ۴ هزار کیلومتری قابلیت پوشش و صادرات در ۴۰ الی ۵۰ کشور را دارد.

نمودار نرخ رشد واردات

نمودار عمودی نشان دهنده مقدار رشد یکساله بازار محصول انتخابی و نمودار افقی نشان دهنده ی رشد بازار در ۵ سال گذشته می باشد. هرچه نمودار به صفر نزدیکتر باشد به این معنا است که میزان رشد بازار این محصول کاهش پیدا کرده، در حال کوچکتر شدن است و دارای ظرفیت های رشد زیادی نیست. چنانچه زیر صفر و منفی باشد یعنی فرصت های تجاری این بازار در حال از بین رفتن است و آینده قابل پیش بینی ندارد و تمرکز اصلی را باید روی بازار کشورهای بالای نمودار گذاشت. حجم و اندازه دایره های این نمودار نیز نشان دهنده ی رقم میزان تجارت کشورهاست.

صابون
کارخانه مواد شوینده در ایران از دستگاه ها و مکانیزم جدید و پیشرفته استفاده می کند و همچنین دارای کادر و نیروی انسانی بسیار مجرب می باشد.
این عوامل باعث می شود که محصولات ما با بالاترین حد کیفیت وارد بازارهای داخلی و خارجی گردد و علاوه برآن رضایت مشتریان خارجی را به خوبی جلب کرده است.

تحلیل پتانسیل صادراتی

در این نمودار میزان توان و ظرفیت صادرات به کشورهای دیگر را به ترتیب عددی، که نشان دهنده ی رتبه پتانسیل صادراتی و به ترتیب اندازه دایره، که نشان دهنده ی میزان تقاضای کشورها و به ترتیب پهنای خط، که نشان دهنده ی سهولت معامله با آنهاست، میتوان مشاهده کرد.
اسم هر کشور کنار دایره نوشته شده و رنگ دایره هر کشور طبق منطقه آن دسته بندی شده است. برای مثال دایره های قرمز کشورهای منطقه شرق آسیا را نشان میدهد.

صابون
نمودار میزان پتانسیل صادراتی

در این نمودار دو نوع خط دیده می شود. خط های ممتد و خط های متقاطع (خط چین).
طول خطوط ممتد نشان دهنده ی فاصله ی میان ظرفیت صادراتی و صادرات واقعی و در نتیجه پتانسیل موجود در بازار آن کشورهاست.
بازار کشورهایی که دارای خطوط متقاطع هستند، واردات بیشتری نسبت به تقاضا و پتانسیل واقعیشان دارند و در نتیجه پتانسیل صادراتی قوی ای ندارند.

صابون
صادرات صابون در مقایسه با دیگر صنایع توانسته است موفقیت بسیار زیادی را از آن خود کند، که این خود نشان از موفقیت در صادرات مواد شوینده به کشورهای همسایه نظیر عراق می باشد.

نقشه جغرافیایی بر اساس پتانسیل صادراتی

در این نقشه هر کشور با دایره و رنگ مربوط به منطقه آن نشان داده شده است.
دایره داخلی و پررنگ تر هر کشور نشانگر میزان صادرات واقعی به آن کشور است و دایره کمرنگ تر دور آن نشان دهنده پتانسیل موجود بازار در آن کشور است.
درصد نوشته شده در هر دایره بیانگر درصد پتانسیل صادرات به آن کشور است.

صابون
بیشترین ظرفیت و پتانسیل صادراتی برای صادرات این محصول از جمهوری اسلامی ایران را کشورهای عراق، امارات و تاجیکستان دارا هستند.
جمهوری اسلامی ایران نزدیکترین ارتباط صادراتی را با ارمنستان دارد.
بازار روسیه بیشترین ظرفیت تقاضا را برای کالای ذکر شده دارد.
امارات بیشترین تفاوت بین پتانسیل صادرات و صادرات واقعی را از نظر ارزش نشان می دهد، ظرفیت باقیمانده صادرات به ارزش ۹۳۴٫۴ میلیون دلار است.

پیش بینی وضعیت سرمایه گذاری طرح تولید صابون

ظرفیت : ۶۰۰۰ تن
نرخ برابری دلار : ۳۰۰۰۰ تومان
مساحت زمین موردنیاز : ۵۰۰۰ مترمربع
زیربنای کل : ۱۴۰۰ مترمربع
تعداد نیروی انسانی مورد نیاز : ۲۷ نفر
میزان سرمایه گذاری ثابت : ۱۲ میلیارد تومان (بدون احتساب هزینه زمین)
ارزش ماشین آلات و تجهیزات : ۵.۷ میلیارد تومان
نرخ بازده داخلی در سال مبنا :۳۵ درصد


درصورت تمایل به این مطلب امتیاز دهید:

۵/۵ - (۴ امتیاز)