طرح احداث جایگاه سوخت CNG
- 27 آبان 1400
- ۷
- بازدیدها: 25,959
- دسته بندی:
طرح احداث جایگاه سوخت CNG
جایگاه سوخت یا پمپ بنزین محلی است که سوخت و روانسازها را برای خودروها عرضه میکند. در کشورها و زبانهای مختلف به اسامی گوناگون مثل پمپ بنزین. پمپ گاز. ایستگاه گاز یا ایستگاه سرویس نامیده میشود .
جایگاه های سوختگیری CNG در جهان
دو شرکت نفتی در سالهای ۱۹۷۴ و ۱۹۷۹ و پیرو آن بروز محدودیت های ناشی از وابستگی به سوختهای متکی بر نفت عامل اصلی رونق استفاده از گازطبیعی در کشورهای مختلف بود. تا اواخر سال ۱۹۸۰، تعداد خودروهای تولید شده توسط سازندگان خودروهای گازسوز بسیار محدود بود، پس از آن انجمن انرژی جهان از سال ۱۹۹۵ در توکیو گازطبیعی را رسماً به عنوان سوخت جایگزین سوختهای حمل و نقل اعلام کرد.با توجه به مسائل زیست محیطی و آلودگی هوا برنامه های مربوط به گازسوز نمودن خودروها در سطح اروپا، آمریکا و سایر کشورهای صنعتی به سرعت درحال گسترش می باشد. در حال حاضر طبق آخرین آمار منتشره توسط انجمن بین المللی خودروهای گاز سوز (IANGV) بیش از ۵ میلیون خودرو با سوخت گازطبیعی در جهان درحال تردد می باشند . تاریخچه استفاده از گازطبیعی در خودروها نشان می دهد که ایتالیا اولین کشوری است که از سال ۱۹۱۰ به فکر استفاده از گازطبیعی فشرده بعنوان سوخت در خودرو افتاده و اکنون دارای بیش از ۳۷۰۰۰۰ خودروی گازطبیعی سوز و حدود ۴۲۰ جایگاه CNG می باشد. سایر کشورها نیز در این زمینه فعالیت گسترده ای را آغاز نموده اند و تاکنون در رابطه با توسعه این صنعت از رشد قابل توجهی برخوردار بوده اند. کشورهای کانادا، نیوزلند، ایتالیا، ژاپن، روسیه، آمریکا، آرژانتین، برزیل، ترکیه، آذربایجان، هلند، چین و سایر کشورها در این زمینه تجربیات قابل قبولی دارند، بطوریکه حتی در روسیه و آمریکا و چند کشور دیگر استفاده از گازطبیعی فشرده در سوخت هواپیما دردست مطالعه است، در استرالیا و کانادا نیز از این سوخت برای محرکه کشتیها استفاده می شود. در حال حاضر بیش از ۵ میلیون خودرو با سوخت گاز طبیعی در جهان و بیش از ۹۰۰۰ جایگاه سوختگیری در سطح جهان موجود می باشد. با توجه به مسائل آلودگی هوا و مسائل زیست محیطی برنامه های مربوط به گازسوز کردن خودروها در سطح اروپا، آمریکا و سایر کشورهای صنعتی به سرعت در حال گسترش می باشد. قسمت عمده ای از خودروهای گاز طبیعی سوز به صورت دوگانه سوز می باشند به طوری که هم گاز طبیعی و هم بنزین مصرف می کنند، این عمل توسط کلیدی که در خودروها تعبیه شده است انجام می شود.
جایگاه های سوختگیری CNG در ایران
سال ۱۳۵۶ : طرح گازسوز کردن خودروها به صورت آزمایشی در شهر شیراز با تبدیل ۱۲۰۰ دستگاه سواری به مرحله اجرا درآمد و دو ایستگاه سوختگیری برای سرویس دهی به این خودروها احداث گردید.
سال ۱۳۶۶ : در شهرستان مشهد نیز، طرح مذکور به اجرا درآمد.
سال ۱۳۶۷ : یک ایستگاه سوختگیری در مشهد ساخته شد.
سال ۱۳۷۴ : دومین ایستگاه سوختگیری در مشهد ساخته شد.
سال ۱۳۷۹ : وزارت نفت در راستای اجرای سیاستهای راهبردی کشور در بخش انرژی و انجام وظایف محوله در چهارچوب قوانین بودجه سنواتی با هدف تحقق اهداف بلند مدت برنامه های اقتصادی کشور و برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور، اقدام به تاسیس شرکت بهینه سازی مصرف سوخت کشور کرد تا با متمرکز کردن فعالیتهای خود در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی تحولی اساسی را در ابعاد کمی و کیفی نحوه مصرف انرژی در کشور بوجود آورد. شرکت بهینه سازی مصرف سوخت کشور بعد از بررسی و مطالعات گسترده در ارتباط با وضعیت مصرف انرژی در سیستم حمل و نقل کشور، به خاطر وفور منابع طبیعی گاز و همچنین کمبود درصد آلاینده های تولید شده در اثر سوخت گاز طبیعی، سیاست جایگزینی خودروهای گازسوز به جای خودروهای بنزینی و دیزلی را در دستور کار خود قرار داد.
سال ۱۳۸۱ : فاز اول احداث جایگاه آغاز گردید که سه جایگاه نمونه (PILOT) به نامهای تاکسیرانی شهید رجائی، تحقیقات موتور ایران خودرو و پارکینگ وزارت نفت با ظرفیت ۸۰ متر مکعب در ساعت توسط شرکت بهینه سازی مصرف سوخت راه اندازی گردید که دو جایگاه اول از نوع سوختگیری آرام (SLOW FILL) و جایگاه سوم از نوع سوختگیری سریع (FAST FILL) میباشد. همچنین ۶ جایگاه در شهرهای کرج (۲)، مشهد (۲)، شیراز(۱) و لردگان(۱) احداث گردید.
سال ۱۳۸۲ : عملیات اجرای احداث ۱۸۰ جایگاه در ۱۵ شهر ایران، توسط شرکت بهینه سازی مصرف سوخت آغاز گردید که در شهرهای تهران، مشهد، شیراز، اصفهان، تبریز، زنجان، قزوین، کاشان، رشت، قم، کرج و اراک و مسیرهای تهران-مشهد، قم و کاشان-اصفهان راه اندازی شدند.
سال ۱۳۸۳ : فاز دوم احداث جایگاه شامل احداث جمعا ۵۱۰ ایستگاه در کل ایران می باشد که تا کنون ادامه دارد.
شرایط اولیه احداث جایگاه سوخت CNG
۱- مالکیت متقاضی نسبت به زمین به مساحت حداقل ۱۲۰۰ مترمربع با بر ۲۵ متر با مشخصات زیر:
* بر خیابان یا معبر اصلی باشد.
* امکان استفاده از خط لوله گاز ۲۵۰ پوند با قابلیت برداشت ۱۲۰۰ مترمکعب در ساعت وامکان نصب پست برق ۳۰۰KW
۲- اخذ مجوزهای لازم از دستگاههای ذیربط جهت کاربری زمین به عنوان جایگاه سوختگیری گاز طبیعی
۳- تامین انشعابات و تاسیسات زیربنایی بر اساس مشخصات اعلام شده توسط شرکت
۴- اجرای ساختمانها و ابنیه مورد نیاز جایگاه بر اساس نقشههای استاندارد، طرحها و برنامه زمانبندی شرکت طبق استاندارد تایید شده توسط شرکت
۵- بهرهبرداری، نگهداری و انجام تعمیرات براساس استانداردهای مرتبط توسط اشخاص حقیقی و حقوقی دارای صلاحیت
۶- فروش گاز طبیعی فشرده بر اساس قیمت های مصوب دولت
۷- استفاده از افراد حقیقی و حقوقی دارای صلاحیت در امر بهره برداری مورد تایید شرکت
۸- تامین هزینه های بهره برداری از محل فروش گاز
۹- رعایت حریم به شعاع۱۵۰۰ متری (داخل شهری) و ۱۵ کیلومتری (بین جادهای) از نزدیکترین جایگاه CNG یا پمپبنزین
۱۰- امتیاز احداث و بهره برداری از جایگاه با تائید شرکت قابل انتقال به دیگری می باشد و متقاضی متعهد می گردد که اجازه احداث و بهره برداری از جایگاه را تحت هیچ عنوان اعم از بیع ، صلح ، وکالت ، هبه ، شرکت ، اجاره و نظایر آن بطور عادی یا رسمی منتقل ننماید.
۱۱- متقاضی حق تغییر کاربری را نخواهد داشت.
۱۲- هزینه های بهره برداری جایگاه شامل هزینه های آب و برق و تلفن، بیمه، مالیات، تعمیرات و نگهداری و گازبها به عهده متقاضی میباشد. هزینه هایی که متقاضی بایستی تقبل نماید به شرح ذیل می باشد:
– انشعابات (گاز، آب، برق ، تلفن و…)
– احداث ساختمانها و آماده سازی
– مجوزهای مرتبط
– هزینه های بهره برداری جایگاه
– بیمه جایگاه و تجهیزات
– هزینه های تعمیرات و نگهداری کلیه تجهیزات
ابعاد مورد نیاز برای احداث جایگاه CNG
ردیف | ظرفیت تجهیزات / متر مکعب | ابعاد زمین به متر مربع | حداقل متراژ |
۱ | ۲۰۰۰ | ۳۷*۳۰ | ۱۱۱۰ |
۲ | ۱۵۰۰ | ۳۵*۲۷ | ۹۴۵ |
۳ | ۱۲۰۰ | ۳۵*۲۷ | ۹۴۵ |
۴ | ۱۰۰۰ | ۲۹*۲۵ | ۷۲۵ |
مدارک مورد نیاز احداث جایگاه سوخت گاز CNG
– فرم تکمیل شده تقاضانامه
– کپی سند رسمی مالکیت زمین موجود بنام متقاضی که توسط مراکز قانونی به تایید رسیده باشد، الزامی می باشد.
– کروکی زمین معرفی شده (با تعیین معابر دسترسی به زمین و درج کاربری زمینهای مجاور(.
– مشخصات فردی متقاضی شامل کپی صفحه اول شناسنامه برای اشخاص حقیقی و کپی اسناد ثبتی شرکت برای اشخاص حقوقی
شرایط اولیه برای ساخت جایگاههای CNG
معرفی زمین مناسب به تشخیص شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی، قرارگیری زمین معرفی شده در خیابانها و معابر اصلی، امکان استفاده از خط لوله گاز ۲۵۰ پوند با قابلیت برداشت حداقل ۱۲۰۰ متر مکعب در ساعت، امکان اخذ انشعاب برق تا ۳۰۰ کیلو وات، اخذ مجوزهای لازم از دستگاههای ذیربط برای کاربری زمین به عنوان جایگاه سوختگیری گاز طبیعی و توانایی خرید انشعابات برق، گاز و انجام عملیات ساختمانی جایگاه از جمله شرایط اولیه برای ساخت جایگاه سی.ان.جی است.
شرایط ساخت جایگاه CNG متوسط
در حال حاضر فروش و نصب تجهیزات سوخترسانی سی.ان.جی CNG جایگاههای متوسط فقط برای مجتمعهای دولتی و عمومی با هزینه متقاضی در دستور کار قرار گرفته است و متقاضیان می توانند جهت کسب اطلاع از استانداردها و شرایط فروش و نصب تجهیزات مورد نظر با مناطق شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران تماس حاصل کنند.
-متقاضیان خرید جایگاه متوسط توجه داشته باشند که متناسب با تعداد خودرو ظرفیت این جایگاهها از سوختگیری ۲۰ خودرو تا سوختگیری ۴۰۰ خودرو در شبانه روز متغیر است و متناسب با تعداد خودرو قابل سوختگیری و ظرفیت تجهیزات انشعابات لازم محاسبه می شود.
-تجهیزات مورد نظر باید در فضای باز (Out door) نصب شود و نصب تجهیزات در فضای بسته و مسقف ممنوع است.
-مسئولیت سوختگیری در این جایگاهها بر عهده متقاضی است و لازم است کلیه خودروهای گاز سوز مورد استفاده دارای برچسب بازدید سالیانه باشند.
انواع سوخت گیری
خودروهایی که با سوخت گاز طبیعی فشرده CNG کار می کنند، برای سوخت گیری نیاز به محلی دارند که بتوانند مخازن ذخیره خود را با فشار bar ۲۰۰ پر کنند. این محل که ایستگاه سوختگیری CNG نام دارد.
براساس شیوه سوخت گیری و تجهیزات به کار رفته به چهار دسته تقسیم میشوند.
· سوخت گیری کند “ slow fill
· سوختگیری سریع ” Fast Fill ”
· سوختگیری سیار ” Mobile ”
· سوختگیری روستایی ” Mother_Doughter ”
درآمد ماهیانه هر جایگاه CNG
از ابتدای سال ۹۳ تا انتهای سال ۹۵ یعنی به مدت ۳ سال هیچ افزایشی در نرخ کارمزدهای عرضه CNG صورت نگرفت و در سال ۹۶، ۹۷ و ۹۸ شاهد افزایش ۱۴ تا ۱۷ درصدی کارمزدها بودهایم. بررسی ها نشان می دهد منطقه ای بودن قیمت CNG و ثبات قوانین دراین صنعت عامل اصلی توسعه آن در کشورهای فعال در عرصه CNG بوده است. درحال حاضر در اکثر کشورهای فعال در صنعت CNG، قیمت این سوخت در مناطق مختلف شناور است و براساس تحولات روز بین المللی نیز این ارقام تغییر می کنند. درحالیکه در ایران قیمت سوخت ثابت تعیین می شود و درحال حاضر پس از هدفمندی یارانه ها قیمت CNG تغییر نکرده است. شاید برای همین باشد که در حال حاضر حضور بخش خصوصی دراحداث جایگاه های CNG به شدت کاهش یافته است. براساس اظهارات رئیس انجمن جایگاه داران CNG، یک جایگاه سی.ان.جی ماهانه حدود ۱۵ تا سی میلیون تومان درآمد دارد.
ساختار کلی یک جایگاه CNG
به طور کلی در ساختار یک جایگاه سوخت CNG، فرآیند از خط لوله اصلی گاز آغاز و تا محلی که مخزن خودروی گازسوز پر میشود ادامه پیدا میکند. در این فرآیند مراحل مختلف کیفیت گاز بهبود داده میشود تا به حالت ایدهآل برسد، سپس اندازهگیری شده و به متقاضی عرضه میشود.
خط لوله اصلی گاز، معمولا فشار مناسب برای استفاده در سیستم جایگاه سوخت CNG را دارند. بسیاری از تجهیزات جایگاه توانایی کار با گاز فشار پایین را دارند. در بعضی از جایگاههای خاص با توجه به نوع خودروهایی که در جایگاه بارگیری میکنند نیاز است تا فشار ورودی بالاتر باشد.
تضمین کیفیت سوخت (گاز) ورودی یکی از اصلی ترین نکات در جایگاه سوخت است. کیفیت گاز ورودی بسیار تاثیر پذیر از میزان رطوبت یا سایز و مقدار دیگر ناخالصیهای موجود در آن است. رطوبت موجود در گاز با واحد میلیون قسمت در فوت مکعب نشان داده میشود. اگر رطوبت موجود در گاز بیشتر از حد استاندارد باشد لازم است تا گاز خشک و آماده طی کردن دیگر مراحل در جایگاه شود. گاهی اوقات به علت وجود ذرات ناخالصی در گاز، نیاز است تا از فیلتر مناسب نیز استفاده کنیم. در بعضی از کمپرسورهای استاندارد، فیلتر نیز قرار داده شده است.
حال گاز خشک و تصفیه شده برای فشرده شدن توسط کمپرسور آماده شده است. گاز پس از عبور از درایر و فیلتر وارد کمپرسور شده و تا فشار مناسب متراکم میشود. سپس با تاوجه به نوع جایگاه (زماندار یا سریع) مستقیما به دیسپنسر یا به مخزن ذخیرهسازی منتقل میشود. گاز تحت فشار حاصله، آماده عرضه به متقاضی سوخت است.
انتقال CNG از کمپرسور به مخزن در حالت سوخت گیری سریع یا زماندار به مخزن خودرو متقاضی سوخت، نیازمند بهره گیری از یک سیستم کنترلی است که با توجه به نوع جایگاه (زماندار یا سریع) تعیین میشود.
تجهیزات جایگاههای CNG
تجهیزات یک جایگاه CNG را میتوان به سه دسته سیستم فرآیند فشار بالا، سیستم ذخیره سازی فشار بالا و سیستم توزیع فشار بالا تقسیم کرد. هرکدام از این سیستمها شامل تجهیزات مختلفی هستند و انواع مختلفی دارند.
بطور کلی، ایستگاه های سوخت گیری به میترینگ، خشک کن، کمپرسور، مخازن، توزیع کننده و تابلو های کنترل مجهزند.
سیستم فرآوری فشار بالا
سیستم فرآیند فشار بالا قلب یک جایگاه CNG است. این سیستم وظیفهی بهبود کیفیت گاز طبیعی و فشرده سازی آن را دارد. به نحوی که برای سوختگیری مناسب باشد. معمولا این بخش میتواند از سه نوع تک برجی، چند برجی و چند برجی با فشار بالا تشکیل شود.
نوع تجهیزاتی که در این سیستم بکارگرفته میشوند از نوع جایگاه ( زماندار یا سریع)، تعداد خودروهایی که در پیک کاری در جایگاه سوخت گیری میکنند و نوع خودروهای متقاضی سوخت تاثیر پذیر هستند. لذا ابتدا باید تمامی این عوامل در نظرگرفته شود و سپس نوع تجهیزات انتخاب شود. این سیستم گازی که از خط لوله گرفته میشود را توسط درایر خشک و توسط فیلتر تمیز میکند. سپس توسط کمپرسور فشرده میکنیم.
سیستم ذخیره سازی فشار بالا
سیستم بعدی ، سیستم ذخیره سازی گاز فشرده شده خروجی از کمپرسور است. نوع تجهیزات بکارگرفته شده در این مرحله نیز به عوامل که در مرحله قبل ذکر شد بستگی دارد. اما تمامی مخازن رو زمینی هستند. همانطور که در بالا ذکر شد در جایگاههای سوخت گیری زماندار نیاز به مخزن ذخیره سازی نیست و تنها استفاده از مخزن بافر کافی است. به طور کلی با توجه به نوع جایگاه CNG ، سه نوع مخزن DOT، BUFFER و CASCADE میتوان استفاده کرد.
سیستم توزیع سوخت فشار بالا
سیستم توزیع سوخت نیز مانند سیستمهای دیگر با توجه به نوع جایگاه تعیین میشوند. به طور کلی چهار نوع سیستم توزیع داریم که دو نوع آن معمول است. در جایگاههای سوخت گیری سریع که امکان سوخت گیری برای هر نوع خودرویی میسر است از دیسپنسر استفاده میشود. دیسپنسر مقدار سوخت تحویلی و قیمت آن را نمایش میدهد.
اما در جایگاههای سوخت گیری زماندار به اصطلاح از Post fill استفاده میشود. این نوع از جایگاهها با توجه به اینکه در جهت سوخت گیری خودروهای خاصی (ناوگان) مانند خودروهای جمع آوری زباله احداث میگردند. نیازی به اندازه گیری و نمایش مقدار سوخت تحویلی ندارند. بنابراین از Post fill استفاده میکنند که میتوان گفت صرفا یک درگاه بارگیری CNG است.
سیستم کنترلی توزیع سوخت
در جایگاه سوخت گیری سریع که هر نوع خودرویی امکان سوخت گیری دارد، سیستم کنترلی به اصطلاح میتواند الویت بندی مناسب را انجام دهد. به این صورت که با در نظر گرفتن فشار مخزن خودرو تعیین میکند که عملیات سوخت گیری از کدام مخزن، کم فشار یا فشار متوسط یا فشار بالا انجام پذیرد. در نتیجه مخزن خودرو حتما کاملا پر خواهد شد. در یک نوع برنامه دیگر ترتیب بندی مناسب انجام میشود و جریان CNG از کمپرسور مستقیما به خودرو یا دیسپنسر منتقل میشود.
جایگاههای CNG از نوع سوخت سریع به گاز متراکم شده نیاز دارند که در مخزن فشار بالا ذخیره شوند. در این صورت تعداد خودروهای بیشتری سوخت گیری سریع انجام میدهند. گاز فشرده شده بعد از کمپرسور از طریق ۳ انشعاب، در سه سطح مخزن فشار بالا، فشار متوسط و فشار پایین ذخیره میشود. با استفاده از این سه مخزن عملیات سوختگیری سریعتر انجام میشود. همچنین مخزن خودروها کاملا پر میشود. طبق قانون مخازن ذخیرهسازی CNG در جایگاهها از نوع روزمینی میباشند.
دیسپنسر CNG
دیسپنسرهای CNG در سایزها وشکلهای مختلف موجود است و به طور کلی گوناگونی زیادی دارد. با این حال این نوع جایگاه (زماندار یا سریع) است که تعیین کننده اندازه و شکل دیسپنسر خواهد بود. همچنین دیسپنسر جایگاه CNG با شیلنگها و دبیهای گوناگون در دسترس است. علاوه بر این روشهای مختلفی برای اندازه گیری مقدار سوخت تحویلی وجود دارد. که باعث میشود تجهیزات درون دیسپنسرها متفاوت باشد.
دیسپنسرهای سیستم سوختگیری زماندار سوخت را با عبور از یک تنظیم کننده (رگالاتور) فشار عرضه میکنند. زمانی که دبی جریان گاز به حداقل میرسد، دیسپنسر جریان سوخت را قطع میکند. تجهیزات دیسپنسرهای سیستم سوختگیری سریع، فشار موجود در مخزن را اندازهگیری میکنند. سپس مقادیر کوچک کوچک سوخت که به صورت دقیق اندازهگیری شدهاند به مخزن وارد میشوند.
در این حالت افزایش فشار مخزن نیز محاسبه میشود. با این رویه مخزن به سرعت و ایمن سوختگیری میشود. زمانی که مخزن پر میشود، دیسپنسر جریان را قطع میکند. بسیاری از دیسپنسرها از یک جبران کننده دما بهره میگیرند. که دمای گاز تحویلی را تنظیم میکند. این امر باعث میشود در روزهایی که دمای هوا پایین است، عملیات سوخت گیری به درستی انجام پذیرد و مخزن خودرو به صورت کامل پر شود.
دیسپنسر CNG سه ورودی از سه مخزن کم فشار، فشار متوسط و فشار بالا دارد. استراتژی کاری دیسپنسر به صورتی است که در بالا ذکر شد. در آغاز فرآیند سوخت گیری ابتدا فشار مخزن خودرو تشخیص داده میشود و با توجه به آن تعیین میشود از که سوخت گیری از کدام مخزن صورت پذیرد.
تجهیزات دیسپنسر CNG
دیسپنسر CNG از تجهیزات متفاوتی تشکیل شده است که در ادامه به توضیح مختصر هرکدام میپردازیم:
- صفحه نمایشگر که مقدار سوخت تحویلی و قیمت را نمایش میدهد.
- اتصالات سازگار با فشار بالا برای جلوگیری از بوجود آمدن هرگونه نشتی.
- رگولاتور مخصوص فشار بالا برای تنظیم فشار عملکردی
- شیرهای توپی و منیفولد برای هدایت و کنترل گاز با فشار بالا
- فیلترهای سازگار با فشار ۳۴۵ بار برای جداسازی ذرات جامد و مایع در سوخت گاز تحویلی. فیلتر در پشت شیر قطع کن قرار میگیرد.
- شیرهای سوزنی و یکطرفه برای عملکرد ایمن. شیر یکطرفه در محلهای مختلف جریان قرار میگیرد و از برگشت جریان گاز از تجهیزات به قسمتهای کم فشار جلوگیری میکند. شیرهای سوزنی نیز در دیسپنسرهایی قرار دارند که نیاز به تخلیه جریان برای تعمیرات باشد.
- شیرهای توپی مدل B و HB ، این شیرها به صورت دستی، الکترونیکی، پنوماتیکی و الکتریکی عمل میکند. این شیرها در جهت کنترل جریان گاز طبیعی مورد استفاده قرار میگیرد.
- شیلنگ گاز متناسب با فشار ۳۵۴ بار برای سوخت گیری و ونت. با قطر داخلی حدودا ۱۰ میلیمتر و قطر خارجی ۷/۱۲ میلیمتر. شیلنگ ونت نیز برای تخلیه کردن گاز باقی مانده در زانویی نازل مورد استفاده قرار میگیرد. هر دو شیلنگ معمولا به طول ۳ متر هستند. از یک طرف به نازل و از طرف دیگر به کوپلینگ قطع کن اضطراری متصل هستند.
- شیر قطع کن اضطراری برای قطع کردن جریان سوخت در مواقع اضطراری (حرکت خودرو زمانی که نازل به آن متصل است و از جا کنده شدن شیلنگ). این شیر برای فشار ۲۴۸ بار برای سوخت گیری و ونت در نظر گرفته میشود.
- نازل و نگهدارنده نازل، با استاندارد NGVI/ANSI، نازل CNG با نیروی اپراتور به ورودی مخزن خودرو متصل نمیشود. بلکه به نحوی طراحی شده است که برای سوختگیری به ورودی مخزن خودرو قفل میشود. شیر سه طرفهای نیز در آن تعبیه شده است که جریان گاز را باز و بسته میکند و همچنین گاز اضافی (در هنگام پر شدن مخزن) را از خود عبور داده و ونت میکند.
میتر دیسپنسرهای CNG
میتر دیسپنسر های CNG بر اساس قانون نیروی کوریلیوس کار میکند. به این صورت که درون میتر قسمتی از شیلنگ به صورت خمیده قرار دارد. با عبور جریان از داخل شیلنگ، به علت نیروی کوریلیوس شیلنگ به حرکت در میآید و حرکت نوسانی میکند. سنسورهایی نیز تعبیه شدهاند تا این حرکت نوسانی شیلنگ را به سیگنال الکترونیکی تبدیل کنند. با استفاده از کالیبراسیون مناسب پردازشگر از سیگنالها استفاده کرده و مقدار سوخت تحویلی را نمایش میدهد.
روند کلی سوختگیری مخزن خودرو گاز سوز به این صورت است که بعد از اتصال نازل به درگاه خودرو روند سوخت گیری آغاز میشود. با استفاده از سنسورهایی که در نظر گرفته شده فشار داخل مخزن خودرو تشخیص داده شده و با توجه به آن، پردازشگر تصمیم میگیرد از یکی از درگاههای مخزن کم فشار، فشار متوسط و پرفشار سوختگیری را آغاز کند. با استفاده از میتر کوریلیوس و نمایشگر مقدار سوخت تحویلی به متقاضی نشان داده میشود.
روند سوخت گیری تا جایی ادامه پیدا میکند که مخزن خودرو پر شده و فشار بیش از حد میشود. در این لحظه شیر سه طرفه نازل عمل کرده و جریان را قطع میکند. سپس اپراتور قفل نازل را باز کرده و نازل را در جای خود قرار میدهد.
کمپرسور جایگاه
کمپرسور جایگاه معمولا از نوع سیلندر پیستونی است و با توجه به اندازه جایگاه میتواند ۳ یا ۴ مرحله یا حتی بیشتر باشد. کمپرسور از قسمتهای زیر تشکیل شده است:
- گاز تمیز و فیلتر شده برای عملکرد بهتر کمپرسور ضروری است. بسته به کیفیت گاز یک یا چند فیلتر مناسب بر روی ورودی کمپرسور متصل میشود.
- شیرهای بکار رفته در کمپرسور جریان و کارایی آن را تعیین میکنند. باید به نحوی باشند که تعمیر و نگهداری آنها به راحتی و با کمترین هزینه انجام گیرد.
- جدا کنندهها: وظیفه جدا کردن روغن و آب را از گاز فشرده شده دارند. جدا کنندهها باید از مواد مقاوم در برابر خوردگی ساخته شوند تا کارایی طولانی تری داشته باشند.
- محفظه میل لنگ: در این قسمت میل لنگ و پیستونها قرار گرفته شدهاند. پیستونها به صورت کامل آب بندی میشوند تا از ترکیب شدن گاز و روغن جلوگیری شود. همچنین محفظه میل لنگ نیز برای داشتن عمری طولانیتر از فلز ضد خوردگی مناسب ساخته میشود.
- روغن کاری: تمامی کمپرسورها برای خنک کاری و بالا رفتن کارایی نیاز به روانکاری دارند. بنابراین کمپرسور سیستم روغن کاری دارد
- شیر ایمنی: بعد از هر مرحله فشرده سازی برای اطمینان از عملکرد ایمن و محافظت در برابر فشار بیش از حد شیر ایمنی نصب میشود.
- چگالنده: این تجهیز روغن و آب را از جدا کننده یا دیگر قسمتها به صورت drain میگیرد و با چگالش آنها، کمپرسور را برای شرایط کاری سخت آماده میکند.
کمپرسورهای جایگاه CNG معمولا از نوع هوا خنک هستند، تمام سیلندرها و سرسیلندرها دارای سطوح بزرگی هستند که حداکثر سطح تماس برای انتقال حرارت را داشته باشند. کاهش دمای کمپرسور کارایی آن و حتی جدا کنندهها را نیز بالا میبرد. سیستم خنک کاری به علت کار مداوم، باید طول عمر بالایی داشته باشد و سرویس آن به راحتی انجام پذیرد.
برق جایگاه های CNG
از ضروریات اولیه یک جایگاه CNG تامین برق مورد نیاز ایستگاه می باشد چرا که تقریباٌ تمامی تجهیزات مربوطه جهت بهره برداری نیاز به انرژی الکتریکی دارند. توان مورد نیاز یک ایستگاه براساس قدرت کمپرسور و به دنبال آن قدرت الکتروموتور و دیگر تجهیزات برآورد می گردد. از نکات قابل توجه در مورد توان ایستگاه، در نظر داشتن قدرت الکتروموتور و جریان های راه اندازی و تعداد دفعات قطع و وصل آن می باشد.
در هر ایستگاه CNG به منظور تامین برق مصرفی از چهار دسته تابلو استفاده می گردد :
۱-تابلو توزیع : در این تابلو پس از ورود برق از ترانس، توزیع برق به مصرف کننده در سایت ، تجهیزات و روشنائی صورت می پذیرد.
۲-تابلو خازنی
این تابلو جهت ذخیره و صرفه جوئی در مصرف برق در زمان راه اندازی نصب می گردد.
۳- تابلو فرمان
تابلو فرمان مهمترین تابلو در ایستگاه می باشد. وظیفه این تابلو راه اندازی کمپرسور، کنترل عملگرها و کنترل سیستم های حفاظتی می باشد.
۴- تابلو کنترل درایر
تابلو کنترل درایر شامل کلید اصلی، کلیدهای کنترل کولر و فن، کنترلر زیمنس، منبع تغذیه، پنل عمل کننده، چراغهای سیگنال و شاسی اضطراری می باشد.
بررسی بازار جایگاه سوخت CNG
طبق آخرین اطلاعات بدست آمده از سازمان حمل و نقل عمومی و ترافیک شهری کشور در کل کشور حدود ۴ میلیون خودروی CNG تولید کارخانه ای و یک میلیون خودروی گاز سوز شده وجود دارد از طرفی دیگر اطلاعات بدست آمده از کتاب حمل و نقل و انرژی کشور و انجمن خودروسازان کشور نشان می دهد که در سال۱۳۹۶ .۲۰.۲۲۸.۹۲۵ خودرو در کشور وجود دارد که با این حساب ۲۵درصد از کل خودروهای کشور نیز دوگانه سوز می باشند
در حال حاضر، ۲۴۴۹ جایگاه عرضه سوخت CNG در نقاط مختلف کشور در مدار بهره برداری است و این تعداد جایگاه، کار سوخترسانی به ناوگان ۴ میلیونی خودروهای دوگانه سوز کشور را انجام می دهند.
همچنین احداث ۱۲۸ جایگاه جدید عرضه سوخت CNG در نقاط مختلف کشور در دست اقدام است که با بهره برداری از آنها، تعداد جایگاههای عرضه سوخت CNG ایران به ۲ هزار و ۵۷۷ جایگاه میرسد.
سرانه جایگاه در ایران ومقایسه جهانی آن
در حالی که در دنیا طبق استاندارد به ازای هر ۸۵۰ خودرو دوگانهسوز کارخانهای یک جایگاه CNG وجود دارد (بدون احتساب خودروهای دوگانهسوز غیرمجاز)، این رقم در مورد آرژانتین ۱.۱۰۰، برزیل ۹۵۰ و پاکستان ۸۵۰ خودرو دوگانهسوز است.
تعداد خودروهای گازسوز در ایران ۲.۸۵۹.۳۸۶ دستگاه محاسبه شده است.
نبود تناسب بین تعداد جایگاه با تعداد وسایط نقلیه بنزینسوز و میزان مصرف، سبب میشود که میزان فروش جایگاههای کنونی افزایش یابد و این وضعیت با افزایش کارمزدهای دریافتی رابطهای مستقیم دارد. اما مطالعات گویای این امر است که در شهرهای بزرگ باتوجه به تجمع بیشتر وسایط نقلیه، ضرورت افزایش و توسعه نقاط عرضه مشهو است که برای تحقق این امر میباید انگیزههای لازم در صاحبان سرمایه بخش خصوصی ایجاد شود تا علاوهبر رضایتمندی صاحبان مجاری عرضه فعلی، زمینه لازم برای تشویق و ترغیب جذب سرمایه در این بخش فراهم شود.
خلاصه بررسی اقتصادی طرح احداث جایگاه سوخت CNG
تعداد دیسپنسر : ۴ عدد ۲ نازله (جمعا ۸ نازل)
نرخ برابری دلار : ۳۵۰۰۰ تومان
مساحت زمین موردنیاز : ۹۵۰ مترمربع
تعداد نیروی انسانی مورد نیاز : ۶ نفر
میزان سرمایه گذاری ثابت : ۱۰ میلیارد تومان
ارزش ماشین آلات و تجهیزات : ۶.۵ میلیارد تومان
نرخ بازده داخلی : ۲۴ درصد
طرح توجیهی احداث جایگاه CNG – بروزرسانی اسفند ۹۹
تومان۸۷.۰۰۰
زمین پروژه : ۷۵۰ مترمربع
فرمت فایل طرح توجیهی : پی دی اف
حجم فایل طرح توجیهی: ۹.۰۷ مگابایت
تعداد صفحات طرح توجیهی : ۶۳ صفحه
این بسته شامل:
طرح توجیهی احداث جایگاه CNG
این طرح توجیهی مبتنی بر متن میباشد. کلیه محاسبات اقتصادی و شاخص های مالی براساس آخرین ضوابط و دستورالعملها و بر پایه قیمتهای روز تهیه شده است در بخش های دیگری مباحث معرفی و بازار نیز مورد توجه قرار گرفته است.
شما میتوانید برای دریافت این بسته با پرداخت هزینه و دریافت محصول بر روی گزینه ” خرید” اقدام فرمایید و لینک دانلود این بسته را پس از پرداخت آنلاین دریافت نمائید.
توضیحات
طرح توجیهی احداث جایگاه CNG – بروزرسانی اسفند ۹۹
زمین پروژه : ۷۵۰ مترمربع
فرمت فایل طرح توجیهی : پی دی اف
حجم فایل طرح توجیهی: ۹.۰۷ مگابایت
تعداد صفحات طرح توجیهی : ۶۳ صفحه
این بسته شامل:
طرح توجیهی احداث جایگاه CNG
این طرح توجیهی مبتنی بر متن میباشد. کلیه محاسبات اقتصادی و شاخص های مالی براساس آخرین ضوابط و دستورالعملها و بر پایه قیمتهای روز تهیه شده است در بخش های دیگری مباحث معرفی و بازار نیز مورد توجه قرار گرفته است.
شما میتوانید برای دریافت این بسته با پرداخت هزینه و دریافت محصول بر روی گزینه ” خرید” اقدام فرمایید و لینک دانلود این بسته را پس از پرداخت آنلاین دریافت نمائید.
محتوای اصلی این طرح توجیهی شامل موارد زیر است:
فصل اول: چکیده مطالعات فنی – اقتصادی مالی
ظرفیت سوختگیری
مدت زمان اجرای طرح
برآورد هزینه اجرای طرح
فصل دوم: مطالعات فنی
وضعیت جایگاههای سوخت گاز کشور
انواع جایگاه و اهداف استفاده
برخی از الزامات جهت طراحی جایگاه
شناخت جایگاه سوخت CNG
ساختار کلی یک جایگاه CNG
تجهیزات جایگاه های CNG
فصل سوم : مطالعات مالی طرح
هدف از اجرای طرح
هزینههای سرمایهگذاری طرح
هزینههای زمین و ساختمان سازی
زمین و محوطه سازی
ساختمان
هزینه تجهیزات و تکنولوژی
هزینه تاسیسات و انشعابات
جمع بندی هزینه های سرمایه گذاری ثابت طرح
سرمایه در گردش مورد نیاز طرح
هزینههای سالیانه
وضعیت تأمین نیروی انسانی و تعداد اشتغال
برآورد هزینه سالیانه آب، برق و گاز
نگهداری و تعمیرات
هزینه استهلاک
تجزیه و تحلیل حساسیت
فهرست جداول
جدول نوع و میزان خدمات
جدول وضعیت سرمایه گذاری طرح
جدول برنامه سالیانه خدمات و فروش در ظرفیت کامل
جدول هزینههای زمین
جدول هزینههای ساختمانسازی
جدول هزینه تجهیزات و ماشین آلات
جدول تاسیسات
جدول جمعبندی سرمایهگذاری ثابت طرح
جدول سرمایه در گردش
جدول هزینه سالیانه نیروی انسانی خدماتی
جدول مصرف سالیانه انرژی
جدول نگهداری و تعمیرات
جدول هزینه استهلاک
جدول منابع سرمایه گذاری طرح
جدول پیش بینی عملکرد سود و زیان طرح
جدول شاخص های اقتصادی مالی طرح
جدول تغییرات نرخ بازده داخلی (آنالیز حساسیت)
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.