آلوئه ورا ( آلوورا ) یا صبر زرد گیاهی است علفی و چند ساله با برگ‌های ضخیم، گوشتی و دراز. حاشیه‌ برگ‌های آن کمی پیچ و خم‌دار و دارای تیغ است. گل‌های آن‌ به‌صورت خوشه‌ای زیبا در انتهای محور ساقه گل‌دار و به رنگ سبز مایل به زرد قرار دارند. آلوئه ورا خاص مناطق آفریقایی است که به آن زنبق بیابانی یا صحرایی هم می‌گویند. در برخی کشورها با نام‌هایی چون «گیاه جاودانگی»، «گیاه دارویی»، «گیاه ملکه» و … نامیده می‌شود.
ویتامین‌های تشکیل‌دهنده آن عبارتند از ویتامین C، B12، B6، R2، B1، A و E. «آلوئه ورا» با خاصیت اعجاب‌انگیز خود می‌تواند تمام اسید آمینه‌های ضروری بدن را در اختیار شخص مصرف‌کننده قرار دهد.

ژل Aloe حاوی گلیکوپروتئین است که از تورم و درد جلوگیری و روند بهبود را تسریع می‌کند و همچنین حاوی پلی ساکارید است که رشد و ترمیم پوست را تحریک می‌کند.
«آنتراکوئین» موجود در شیره Aloe به عنوان مسهل موثر عمل می‌کند. این مواد شیمیایی در مقادیر کم، می‌تواند از تشکیل سنگ کلیه جلوگیری کند.
گیاه آلوئه ورا ( آلوورا ) حاوی مشتقات هیدروکسی آنتراسن از جمله آلوئین‌های A2وB به میزان ۴۰- ۲۵درصد کل ترکیبات و مشتقات کرومون از جمله آلوئه رزین ۲A، B وC است.
ترکیبات مهم دیگر گیاه آلوئه ورا ( آلوورا ) شامل قندها از جمله: گلوکز، مانوز و سلولز، آنزیم‌ها از جمله: اکسیداز، آمیلاز و کاتالاز، همچنین ویتامین‌هایی نظیر: B1، B2، B6، C، E و اسید فولیک و مواد معدنی مانند: کلیسم، سدیم، منیزیم، روی، مس و کروم می‌باشند.
تعدادی از مشتقات آلوئه ورا:
برگ گیاه آلوئه ورا » برگ گیاه الوئه ورا از سه قسمت اصلی پوست ,لایه لعابدار و ژل تشکیل شده که مهمترین قسمت گیاه است تحقیقات نشان داده که این گیاه دارای بیش از ۲۰۰ ماده موثره شامل عناصر معدنی ضروری ویتامین ها پروتئین ها, چربی ها, امینواسیدها و پلی ساکارید ها می باشد.

شیرآبه (لاتکس) آلوئه ورا » مایع تلخ و زرد رنگ است که از بخش های ویژه ای از پوسته داخلی برگ استخراج می شود و اثرات بسیار قوی دارد.
ژل آلوئه ورا» ژل آلوئه ورا تشکیل شده است از ۹۵ درصد آب و ۵ درصد حاوی مواد فراوانی که تا کنون ۸۰ نوع انها شناسایی شده اند و اثرات ان بروی انسان ثابت شده است.
پودر آلوئه ورا» پودر آلوئه ورا ژل خشک شده است که جهت ماندگاری بیشتر و مصرف بهینه تولید شده است تمام خواص ژل آلوئه ورا را دارد.

فرآیند تولید کمپوت و مربا آلوئه ورا فرآیند تولید کمپوت آلوئه ورا:

کمپوت سازی دو مرحله کاملا مجزا را شامل می شود . مرحله اول آماده نمودن آلوئه ورا برای تهیه کمپوت و مرحله دوم فرآیند کمپوت سازی می باشد.

 مراحل اساسی تولید کمپوت

۱- بازرسی اولیه برای جدا کردن و حذف قطعات ناسالم، آفت زده، معیوب، و بد شکل. آفت زدگی محصول حائز اهمیت زیادی است . بنابراین لازم است به نحو مقتضی از آن جلوگیری شود . معمولا بهترین راه سم پاشی بوته ها در زمان های مناسب است.
۲- غوطه ور کردن در آب سرد، این عمل در بعضی از کارخانه های کمپوت سازی انجام می گیرد .
۳-. دم گیری با روش مکانیکی و استفاده از ماشین آلات مربوطه انجام می شود.
۴- بازرسی
۵- انتخاب قوطی
۶- پر کردن در بسته
۷- اگزاستینگ
اگزاستینگ آرام و طولانی از یک طرف برای افزایش درجه حرارت محتوی قوطی قبل از فرآیند حرارتی و رساندن حرارت آن به حرارت حدود ۷۵-۷۰ درجه سانتیگراد و از طرف دیگر برای خروج حبابهای هوا و گازها و تأمین خلاء لازم پس از بسته بندی لازم است، این عمل اگربه تدریج و به آرامی صورت گیرد و موجب تسهیل در تعادل فشار اسمزی داخل و خارج از دانه ها می شود و از چروکیده شدن سطح و پاره شدن آنها جلوگیری می شود. عمل اگزاستینگ در حرارت ۸۵ تا ۹۰ درجه و به مدت ۱۰ تا ۱۷ دقیقه برای خروج کامل گازها از دانه ها مناسب است. که پس از آن درب بندی صورت می گیرد.

۸- فرآیند حرارتی
فرآیند حرارتی تابع درجه حرارت اولیه و اندازه قوطی است، اگر حرارت اولیه حدود ۷۰ درجه سانتیگراد و قوطی نمره ۱۰ باشد زمان ۲۵-۳۰ دقیقه و اگر اندازه قوطی ۳۰۴ باشد زمان ۱۲-۱۵ دقیقه در آب جوش کافیست اگر شربت سرد اضافه شده باشد به زمان های فوق ۷-۱۰ دقیقه باشد اضافه شود.
۹- سرد کردن قوطی ها
سرد کردن قوطی ها باید تا حرارت حدود ۳۵-۳۷ درجه سانتیگراد صورت می گیرد.
۱۰-. برچسب زنی قوطی ها که معمولا دو هفته پس از تولید صورت می گیرد.

فرآیند تولید کمپوت و مربا آلوئه ورافرآیند تولید مربای آلوئه ورا

فرایند تولید مربای آلو ئه ورا به صورت زیر است :
پر کردن در شیشه:
آلوئه ورا خرد شده به قوطی های شیشه ای پر شده و به قسمت های دیگر فرایند ارسال می گردد.
افزودن شربت و دیگر افزودنی ها به مواد درون شیشه:
در کلیه مرباها شربت که شامل شکر و آب همان آلوئه ورا است به آلوئه ورا پایه اضافه می گردد.
همچنین به منظور افزایش ویسکوزیته شربت و در نتیجه مربا , درصدی نیز پکتین به آن اضافه می شود. مواد نگهدارنده نیز از دیگر مواد افزودنی به مربا ها می باشد. از این رو کلیه این افزودنی ها مطابق فرمول ساخت مربا تهیه و ترکیب و به داخل شیشه محتوی قطعات آلوئه ورا ریخته شده و سطح آن تا سطح استاندارد رسانده می شود.
پخت و اگزاستینگ:
مربا آلوئه ورا کاملا پخته است . از این رو قطعات آلوئه ورا به همراه شربت و افزودنی لازم است پخته شوند. عملیات پخت در داخل شیشه و به وسیله حرارت غیر مستقیم بخار آب صورت می گیرد. پخته شدن قطعات آلوئه ورا به طور مستقیم سبب اگزاست شدن آن نیز می گردد.
در جریان پر کردن آلوئه ورا و شربت عموما مقداری هوا وارد قوطی ها شده و با شربت مخلوط می گردد. همچنین معمولا پر کردن شیشه تا حدود ۹۰ درصد گنجایش آن صورت گرفته و ده در صد فضای بالای شیشه خالی می ماند. لذا قبل از درب بندی شیشه ها لازم است هوای آن به طور کامل گرفته شده و از قوطی خارج گردد. حضور هوا در قوطی ها سبب فساد محتویات آن می گردد که بدین ترتیب خارج سازی آن اجتناب ناپذیر است.
فرایند اگزاستینگ ( خارج سازی هوای محتوی شیشه ها ) بوسیله بخار داغ و به مدت ۵-۱۰ دقیقه در حرارت حدود ۸۰ درجه سانتیگراد انجام می گیرد. در این عمل شیشه به صورت در باز تحت حرارت بخار قرار گرفته و علاوه بر خارج شدن هوا , قسمت بالای شیشه ها نیز بوسیله بخار شربت مربا و همچنین از طریق انبساط محتویات شیشه پر می گردد.
عملیات درب بندی در همان شرایط اگزاست صورت می گیرد. لذا پس از سرد شدن قوطی ها نه تنها هیچگونه هوایی در داخل آن محبوس نمی ماند . بلکه با میعان بخار روی سطح شربت و همچنین انقباض محتویات شیشه , فضای خالی سطح شیشه نیز ایجاد شده و به صورت تحت خلاء باقی می ماند. لازم به ذکر است عملیات درب بندی بوسیله ماشین های مخصوص آن صورت می گیرد.

فرایند حرارتی:
در کلیه مواد غذایی بسته بندی شده , به منظور حذف و یا عقیم سازی فعالیت میکروارگانیسم های داخل غذا , لازم است در انتهای فرایند بسته بندی تحت فرایند حرارتی مناسب قرار گیرند. مکانیزم فرایند حرارتی گرم کردن و سرد نمودن متوالی ماده غذایی است به طوری که در فرایند گرم کردن ماده غذایی تا دمای حدود ۹۰ درجه سانتی گراد حرارت داده شده و سپس بلا فاصله خنک می گردد. ان عمل سبب متلاشی شدن کلیه میکروارگانیسم های عامل فساد محتوی غذا شده و بدینوسیله عمل استریل غذا صورت می گیرد.
سرد کردن شیشه ها:
سرد کردن شیشه ها که جهت تکمیل استریلزاسیون غذا صورت می گیرد, بلافاصله پس از فرایند حرارتی و برای جلوگیری از تغییر رنگ , پخته شدن و متلاشی شدن بافت محصول , انجام می گیرد .
بسته بندی شرینگ:
شیشه های تولید شده مربا , در پایان فرایند به صورت شرینگ بسته بندی می گردند . بسته بندی شرینگ علاوه بر ارائه ظاهر زیبا به محصول , دارای هزینه های پایین تری نیز نسبت به کارتن کردن دارد. شیوه عمل شرینگ بدین صورت است که معمولا تعداد ۱۲ عدد شیشه به صورت ۳*۴ روی یک سینی مقوایی چیده شده و سپس به داخل دستگاه شرینگ منتقل می گردد. در این دستگاه پلاستیک بی رنگ روی شیشه ها کشیده شده و بوسیله دمیدن هوای گرم , پلاستیک جمع شده و شیشه ها را به صورت تحت فشار نگه می دارد.

امتیاز